Guppen zijn misschien wel de bekendste aquariumvissen in Nederland. Ze stellen niet veel eisen, maar zijn toch vrolijke visjes. Maar welke eisen stelt een guppy aan het aquarium? 



Aquarium

Guppen hebben een aquarium nodig, een vissenkom biedt niet genoeg zwemruimte en bovendien is het zuurstofgehalte van de kom te klein. Kies daarom altijd voor een ruim aquarium van minimaal 60cm. Groter is altijd beter! Houdt er rekening mee dat guppen zich heel snel voortplanten, voor je het weet heb je dus een aquarium vol met deze dieren. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, maar als je meteen een groot aquarium koopt, kan je meer guppen houden. Bovendien zullen de guppen natuurlijker gedrag vertonen, wel zo leuk voor u én de vissen.

Filter

Naast een aquarium met voldoende zwemruimte, hebben guppen een filter nodig. Het water raakt vervuilt door de poep van de vissen maar ook door het voer. Koop het liefst een extern filter, zodat uw aquarium helder blijft!

Voer

guppen zijn alleseters geef ze veer afwisseling

dit lijstje helpt je op weg 3 keer per week voeren is genoeg

deze dingen mogen ze eten

1 vlokvoer

2 levend voer uit de winkel of de vijver

3 waterplanten bvb waterpest

4 algen

Verschonen

Om uw aquarium met guppen schoon te houden, moet u naast een filter ook het aquarium verschonen. Dit doet u door wekelijks een deel van het water te verversen. Ga hier uit van ongeveer 50% van het aantal liters. Bij een aquarium van 60 liter is dit dus 30 liter.

Meer informatie over het houden van guppen vind je op de website van Guppy Aquarium

 

 

Clownbotia en alles wat je moet weten!

Ondanks zijn naam is de Clownbotia is niet de lolbroek onder de zoetwater vissen. Ze zijn wel zeer populaire zoetwater aquarium vissen. De link met de clown zit in de prachtige kleurencombinatie van de Clownbotia. Met zijn oranje vinnen en staart, een geel lichaam bedekt met dikke zwarte banden en een vrolijke voelsprieten hebben deze tropische vissen iets weg van een grappige clown. Lees ook eens de blog over de top vier mooiste Botia. Je zult zien dat er nog meer prachtige versies van zijn!

Voorkom onnodig leed voor je aquariumvissen. Een gezond leefmilieu is enorm belangrijk voor de Botia. Zelf gebruik ik daarom speciaal Fish Guard. Hierdoor blijven mijn vissen preventief gezond. Een aanrader!

Clownbotia kweken

Om gelijk met de deur in huis te vallen, de Clownbotia laat zich zeer moeilijk kweken. In een aquarium is dat vrijwel onmogelijk. Maar voor de eigenwijze diehards, de minimale eisen zijn de volgende.

  • Een grote Clownbotia groter dan 20 cm, op leeftijd, zeker 4-6 jaar oud
  • Een goed echtpaar, zonder liefde geen kindertjes
  • Een leefomgeving met veel schuilplekken, veel zwemruimte, veel aquariumplanten
  • Een groep van minimaal 10 stuks

Veel realistischer is dat de Botia in flinke aantallen vanuit Azië wordt geïmporteerd. Dat betekent in de meeste gevallen dat de Clownbotia die je in de winkel hebt gekocht, wildvang is. In kweekvorm wordt de Clownbotia door middel van hormonen gestimuleerd om eitjes af te zetten. Daarna worden de ouders uit het water gehaald en zullen de jongen na het uitkomen van de eitjes voor zich zelf moeten zorgen. Kweek door middel van hormonen, of wildvang, beide voelt niet goed. Zorg dan ook dat als je toch een Clown botia (of überhaupt) hebt, dat je er goed voor zorgt. Ter indicatie: ze kunnen met gemak 15 jaar oud worden.

De juiste leefomgeving voor een Clownbotia

Botia de Clownbotia

Wat vooral enorm belangrijk is, is dat de Clownbotia in grotere groepen van minimaal 10 stuks wordt gehouden. Het zijn sociale groepsvissen die ook onderling sociaal gedrag vertonen. Een genot om naar te kijken. Zo is de grootste Clownbotia vaak de leider en nog opvallender, dat is vaak een vrouw. Mannen, opgepast! Ruzie maken kunnen ze echter ook goed. Vooral als ze in een te kleine groep worden gehouden. Niet dat ruzie maken nou echt tot een gevecht leidt, het zijn meer schijngevechten. Niet iets om zorgen over te maken.

De inrichting van je aquarium gaat het gemakkelijkst met stevige planten zoals de Javavarenen Anubias. De Clownbotia woelt namelijk graag in de bodem en tussen de planten. Gevoelige planten kunnen daardoor gaten in de bladeren krijgen. Zorg daarnaast ook voor een aquarium met veel schuilplekken. Iedere Clownbotia heeft zijn eigen schuilplek nodig. En omdat minimaal tien stuks een vereiste is, is kiemhout, stapels stenen, kokosnoten en goede begroeide aquariumplanten een must.

AfkomstIndonesiëKarakterSociaal, s ‘nachts actiever, allemansvriendVoerVan slakken tot algenWaterlaagBodem onderzoekerGrootte30-40 cmAquarium grootteMinimaal 1000 literTemperatuur24 – 26 gradenpH en GH6.0 – 7.0 en 6 – 12

Clownbotia vs slakken

De Clownbotia is een vervend slakken eter. Binnen mum van tijd heb je geen slakken meer in je aquarium. Let wel op, want de Clownbotia is in het begin een klein visje maar groeit zeer snel. Hierdoor is vaak het aquarium te klein. In het verlengde daarvan, als de slakken op zijn moet er goed bijgevoerd worden. Voor een slakkenplaag kun je beter een kleine soortgenoot nemen die Anetome Helena is genaamd. Dat is een slakken etende slak. Jazeker, hij eet zijn eigen soortgenoten met gemak op en groeit uit zichzelf niet uit tot een plaag. Zijn de slakken op? Dan eten ze gewoonweg groenvoer uit het aquarium zelf. Top!

Een bleke Clownbotia

Botia striata

Het komt voor dat je Clownbotia er ineens uit ziet alsof hij bleek getrokken ziek is geworden. Ook kan het zijn dat de zwarte banden lijken te verbleken. Herkenbaar? Dat is een signaal dat de vis ofwel ziek is, ofwel dat het aquarium niet aan de voorwaarden voldoet. Hierdoor ontstaat een zekere vorm van stress die zeer schadelijk kan zijn.

Bekijk dus goed of aan de minimale eisen (laten we zeggen, genoeg soortgenoten, groot aquarium, schuilplekken) wordt voldaan. Het kan ook voorkomen dat de Clownbotia na een verhuizing ineens bleek uitslaat. Geen zorgen, dit is vaak tijdelijk van aart en trekt geleidelijk aan weer weg. De vis moet gewoon weer even wennen aan zijn omgeving.

Weetje: er zijn verhalen dat Clownbotias wel 40 jaar kunnen worden! Het is dus een levenslange commitment als je er ééntje aanschaft. Tijd voor een naam dus!

Wat moet je verder nog weten?

Clownbotia

Nou bijvoorbeeld dat het verstandig is om als bodembedekker ofwel zand, ofwel glad grind te gebruiken. De Clownbotia is een modderkruiper, een bodemonderzoeker, en kan zich relatief gemakkelijk openhalen aan uitstekende scherpe randjes.

Op dat moment is hij zeer gevoelig voor infecties. En dat wil je graag voorkomen. Een ander fenomeen is dat scherpe hoekjes ervoor zorgen dat zijn baardsprieten afslijten. Deze zijn echter zeer belangrijk voor de Clownbotia omdat hij ze gebruikt om in de bodem naar voedsel te zoeken.

De Clownbotia en zijn eetgewoonten

De Clownbotia is een vrij gemakkelijke eter maar heeft wel zijn voorkeuren. En uiteraard is dat levend voer en dan vooral de eerder benoemde slakken. Een kostelijk en heerlijke delicatesse voor deze vis. Ook eet de Clownbotia vlokvoer, algjes en op een blauwe maandag een garnaaltje. Verder behoren algentabletten bevroren voedsel zoals Artemia, Mysis, Krill, Bloodworms en Muggenlarven tot hun dieet. Wil je ze echt verwennen? Leg dan een (heel klein) stukje banaan, een stukje komkommer of een stukje courgette (even koken dan zinkt het tenminste) op de bodem neer. Een afwisselend dieet houdt deze en eigenlijk alle aquariumvissen gezonder.

 
| Vuurstaartlabeo
graag terug tussen kienhout of rotsen.
Gebruik een donkere bodembedekking,
dan kleurt de vuurstaartlabeo beter.
Zand of ander fijn substraat is het meest
geschikt. Een aquarium waar u doorheen
kunt kijken, is voor veel vissoorten erg
onaangenaam omdat het een onveilig
gevoel geeft. Kies dus een aquarium met
een achterwand.
Bij het opzetten, inrichten en
onderhouden van een aquarium komt heel
wat kijken. In de handleiding ‘het tropisch
zoetwateraquarium’ leest u hoe u dat aan
kunt pakken.
Verzorging
Dagelijks moet u de vissen even bekijken
om te zien of ze gezond zijn. Controleer
meteen de watertemperatuur. Kijk
elke dag of er geen voedselresten in
het aquarium liggen. Deze kunt u met
een speciale zuiger of een schepnetje
verwijderen. Haal elke week losse
plantenresten weg. Het filter moet
regelmatig worden schoongemaakt.
Ververs om de week ongeveer
een derde van het water. Gebruik
hiervoor altijd water op de juiste
temperatuur, eventueel voorbehandeld
met een waterbehandelaar. In de
dierenspeciaalzaak zijn allerlei testsetjes
te koop waarmee u de waterkwaliteit kunt
controleren. Belangrijk zijn daarbij vooral
de zuurgraad (pH), de hardheid en de
hoeveelheid nitriet, nitraat en ammonium.
De ruiten van het aquarium kunt u
schoonhouden met een krabber, een pluk
filterwatten of een magneetveger. Gebruik
liefst geen schoonmaakmiddelen, maar
mocht u dit toch nodig vinden, gebruik
dan uitsluitend schoonmaakmiddelen die
geschikt zijn voor een aquarium en alleen
aan de buitenzijde.
Verschillende varianten
Er bestaat een albino kweekvorm van de
vuurstaartlabeo. Deze is wit met een rode
staart.
Natuurlijk gedrag
Oorspronkelijk komt de vuurstaartlabeo
voor in stromend water, vooral rivieren.
Hij vormt een territorium en is daarbij
erg agressief naar soortgenoten.
Vuurstaartlabeo’s schuilen graag tussen
planten. Als ze last hebben van stress of
ziekte wordt hun diepzwarte kleur bleker.
Huisvesting
Omdat de vuurstaartlabeo agressief is
tegen soortgenoten, kunt u het beste
maar één exemplaar houden. U kunt er
wel andere vissoorten bijzetten
Vuurstaartlabeo’s gebruiken vooral de
onderste en soms de middelste waterlaag.
Om een vuurstaartlabeo te houden heeft
u een aquarium nodig van tenminste één
meter lang. Een afdekplaat voorkomt dat
de vissen uit het water springen.
De watertemperatuur moet tussen 23 en
27 graden Celsius liggen. Gebruik een
verwarmingselement en een thermostaat
zodat de temperatuur niet schommelt.
Het water moet een pH-waarde tussen 6,5
en 7,5 hebben en een hardheid tussen 8
en 15 DH. Een waterfilter en verlichting
horen tot de basisuitrusting van het
aquarium.
Zorg ervoor dat het licht tenminste twaalf
uur per dag aan staat. Het licht mag
niet te fel zijn. Drijfplantjes en andere
planten zorgen voor een wat schemerige
omgeving waarin de vuurstaartlabeo
zich prettig voelt. Ook helpen planten
om de waterkwaliteit op peil te houden
en worden ze gebruikt als schuilplaats.
Daarnaast trekt de vuurstaartlabeo zich
 
 
3
 
vrouwtje zet haar eieren af tegen planten,
waar ze door het mannetje worden
bevrucht. Zo’n 30 tot 60 uur later komen
de eieren uit. De jongen blijven ongeveer
twee tot vier dagen aan de planten
hangen. Het mannetje vertoont broedzorg
en beschermt de eieren en jongen. Na
zeven tot tien weken krijgen de jongen
hun rode staart. Vuurstaartlabeo’s kunnen
tien tot vijftien jaar oud worden.
Ziekten
Om te zien of de vissen gezond zijn, let u
vooral op de huid, de vinnen en de manier
van zwemmen.
Een bekende vissenziekte is ‘witte stip’. De
ziekte is te herkennen aan witte stipjes op
de huid van de vis. De ziekte ontstaat vaak
bij stress of verlaagde weerstand door
bijvoorbeeld te koud water of plotselinge
veranderingen in watersamenstelling. Witte
stip verspreidt zich snel en moet dan ook
meteen behandeld worden.
Een andere bekende huidziekte is
fluweelziekte (oodinium), waarbij de huid
van de vis een fluweelachtig uiterlijk krijgt.
Vinrot wordt veroorzaakt door een
bacterie die toeslaat als de weerstand
van de vis verlaagd is. Door snelle
behandeling kunnen de aangetaste vinnen
binnen een aantal weken weer herstellen.
Na beschadiging van de huid kunnen
schimmelinfecties optreden.
Let bij het behandelen van deze
huidziekten op, want veel medicijnen
zijn te sterk voor de vuurstaartlabeo,
gebruik de halve sterkte. U kunt bij de
dieren- of aquariumspeciaalzaak een
geschikt middel kopen om deze ziekten
te behandelen. Bovendien kunt u daar
terecht voor advies en met vragen over
ziekten. Er zijn ook dierenartsen die
gespecialiseerd zijn in vissen.
Om uw vissen gezond te houden is het
TL-lampen moeten, afhankelijk van het
type, regelmatig vervangen worden.
Gebruik attributen die voor het aquarium
bestemd zijn, zoals een emmer en
schepnetje, alleen voor het aquarium
en niet voor andere huishoudelijke
activiteiten. Was altijd uw handen nadat
u met het aquarium bezig bent geweest.
Gebruikt u een hevelslang, zorg er dan
voor dat u geen water binnen krijgt.
Vissen kunnen de
Salmonella
bacterie bij
zich dragen en sommige visziekten zijn
ook besmettelijk voor mensen.
Voeding
Vuurstaartlabeo’s hebben zowel
plantaardig als dierlijk voer nodig. Ze
eten het liefst van de bodem, gebruik
bijvoorbeeld voedertabletten die zinken.
U kunt droogvoer geven en ter afwisseling
levend voer zoals muggenlarven,
watervlooien of
Tubifex
. Diepvriesvoer
kan ook, het voordeel is dat hier geen
ziekteverwekkers meer in kunnen zitten.
Laat diepvriesvoer wel eerst ontdooien.
De vuurstaartlabeo eet graag algen of
sla en ruimt ook voerresten van andere
vissen op. Voer twee of drie keer per
dag een klein beetje, en geef zoveel als
de vissen in één tot twee minuten op
hebben. Als u droogvoer geeft, zet het
potje dan niet op de lichtkap van het
aquarium, want dan wordt het te warm en
gaan de vitaminen verloren.
Van jong tot volwassen dier
Het verschil tussen mannetjes en
vrouwtjes is bijna niet te zien. De
vrouwtjes hebben een iets rondere
buikvorm en zijn vaak wat minder diep
van kleur.
Vuurstaartlabeo’s zijn erg moeilijk thuis te
kweken, ook omdat het lastig is er meer
dan één per aquarium te houden. Het
 
 
4
 
erg belangrijk om te zorgen voor een
goede waterkwaliteit en goede voeding.
Stress kunt u voorkomen door de vissen
zoveel mogelijk met rust te laten en een
vast dagpatroon aan te houden. Zet geen
soorten bij elkaar die elkaar lastig vallen.
Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze
houden van dit huisdier is enige ervaring
nodig. Zorg ervoor dat u zich van tevoren
goed informeert.
Kosten
Vuurstaartlabeo’s kunt u kopen bij de
dieren- of aquariumspeciaalzaak. Ze
kosten ongeveer vanaf drie tot vier euro
per stuk. De opstartkosten van een
aquarium zijn vrij hoog, ook omdat u
een grote bak nodig heeft. Hoewel in
Het LICG is hét informatiepunt voor het ‘houden van huisdieren’. Deze
stichting geeft onafhankelijke en betrouwbare informatie over het op
een verantwoorde wijze kopen en verzorgen van huisdieren.
Deze informatie is op de meest recente inzichten gebaseerd en wordt
bovendien wetenschappelijk getoetst. Door het bieden van informa-
tie en het organiseren van campagnes, levert het LICG een bijdrage
aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van huisdieren in
Nederland.
Kijk voor de meest recente informatie op www.licg.nl
het algemeen laag, zijn er ook kosten
die terugkeren, zoals bijvoorbeeld de
aanschaf van voer. Daarnaast kunt u voor
kosten komen te staan als er ziekten in
het aquarium ontstaan.
Bijzonderheden
Let er bij het kopen van vissen op dat
ze uit schone bakken komen. Er mogen
geen zieke of dode dieren in de bak
zitten. Laat de meest actieve vissen
vangen en vermijd ‘kneusjes’. Let
erop dat de vissen een mooie schone
huid hebben, niet mager zijn en niet
achtergebleven zijn in de groei.
Laat nieuw gekochte vissen
geleidelijk wennen aan de nieuwe
wateromstandigheden (zie: het
tropisch zoetwateraquarium), nog
beter is het om nieuwe vissen in een
quarantainebak te plaatse

Maak jouw eigen website met JouwWeb