Crystal red garnalen alles wat je moet weten!

De Caridina cf. cantonensis, ofwel de Crystal Red garnalen, kunnen worden beschouwd als de populairste soort garnalen onder de garnalen. Niet vreemd met hun prachtige roodwitte vormen. Nu zijn garnalen in het algemeen al een aanwinst voor je aquarium, mits er geen vissen zijn die op ze jagen. 

Zorg dat je garnalen niet doodgaan! De kern tot succes is een goede leefomgeving en het gebruik van de juiste voeding Dat laatste zorgt voor een betere weerstand bij garnalen en maakt de kans groter dat ze zich goed gaan voortplanten.

Crystal red garnalen

Niet alleen zijn garnalen harde werkers die continu bezig zijn om je aquarium schoon te houden, ook zijn ze gewoon lekker actief. En dat is wel zo leuk om te zien.Daarbij zijn Crystal Red garnalen zijn zonder twijfel één van de mooiste garnaalsoorten. Ze worden dan ook gekweekt op hun kleuren, en daar is veel geld mee te verdienen.

De Crystal Red garnalen komen overigens niet in de natuur voor, het zijn gekweekte garnalen. Ze worden tussen 20 en 25mm groot en kunnen 2 jaar worden. In die twee jaar kunnen de Crystal Red garnalen verantwoordelijk zijn voor hele kolonies soortgenoten. Denk je er over na garnalen te nemen? Begin dan eens met deze prachtige Crystal Red garnalen!

Algemene eisen: watertemperatuur: 20-26 graden, aantal liter: minimaal 15, waterzuurgraad: 6,2-6,8 pH

Kweeksoorten

Op de markt zijn verschillende Crystal Red garnalen in verschillende soorten aanwezig. Als uitgangspunt zou je kunnen nemen dat hoe meer ‘wit’ op het lichaam aanwezig is, hoe duurder de garnaal wordt. Daarom wordt er ook wel gesproken over verschillende gradaties.

SSSBijna geheel witSSMiddelste rode randen zijn iets korterSVier witte heldere vandenGrade ADrie tot vier witte strepen, het ‘wit’ moet wel dekkend zijnGrade BAantal strepen, of niet dekkende ‘wit’ gedeeltenGrade CGeen of nauwelijks wit

Verzorgen

Voor Crystal Red garnalen geldt eenzelfde verzorging als de meeste andere garnalen. Het inrichten van een aquarium voor garnalen is relatief gemakkelijk. Alleen zijn er wel een aantal onderwerpen waar rekening mee gehouden moet worden. Voor een volledige beschrijving verwijs ik je door naar de blog over het begrijpen van garnalen en de blog over garnalen in je aquarium. In zijn algemeenheid kun je de volgende checklist aanhouden.

  • Voldoende garnalen. Koop minimaal 15 Crystal Red garnalen van hetzelfde soort
  • Waterwaarden & temperatuur. Koop teststripjes en houdt ongeveer 25 graden aan
  • Voldoende voedsel. Koop en voer met mate, ze eten namelijk van alles
  • Voldoende zit- en schuilplaatsen. Regel houtstronken en aquariumplanten zoals Javamos
  • Filter garnalen-proof. Zorg dat waar je filter water naar binnen zuigt, gaas of een (jaja) dameskous zit
  • Geen garnalen eters. Zorg ervoor dat er geen vissen inzitten die je Crystal Red garnalen eten. Koop bijvoorbeeld Platys, Dwergrasbora, Guppys of Pereldanios

Voortplanten

Als de Crystal Red garnalen ouder worden is beter te herkennen wat een vrouwtje is en wat een mannetje. De vrouwtjes herken je voornamelijk doordat ze iets groter en dikker zijn dan de mannetjes. Bovendien zie je een zogeheten ‘eivlek’ net achter de kop en dragen ze natuurlijk de eitjes.

Paargedrag

Het paargedrag is te herkennen aan de energieke manier waarop de Crystel Red garnalen door je aquarium heen zwemmen. Tijdens deze periode klemt het mannetje zich vast aan het vrouwtje in een poging haar te bevruchten. Na de daad spelen de mannetjes geen rol en zwemmen ze weer vrolijk verder opzoek naar eten en andere vrouwtjes.

Eitjes en draagtijd

Na verloop van tijd zie je bij de vrouwtjes eerst donkerbruine en later doorzichtige eitjes aan de buik hangen. De eitjes bij Crystal Red garnalen hebben een draagtijd van ongeveer 4 weken. Na die tijd komen de kleine baby garnaaltjes van ongeveer 1.5 mm ter wereld.

Tot slot

Crystal Red garnalen zijn een absolute aanwinst voor je aquarium. In het bijzonder op een zwarte ondergrond komen de kleuren goed tot zijn recht. Het kweken van dit soort gaat relatief gemakkelijk dus als je geen garnaal etende vissen hebt rondzwemmen: absoluut doen!

 

 

 

Vuurgarnalen, de leukste beginnersgarnalen voor je aquarium

Een prachtige beginnersgarnaal! Dat is het eerste wat ik zei na mijn ervaringen met de Vuurgarnaal. Dit leuke aquariumdiertje is niet alleen mooi, het is ook een aquariumbewoner die – oké met een klein beetje inspanning – weinig eisen stelt aan haar huisvesting, zich snel voortplant en een makkelijke eter is. Vuurgarnalen zijn leuke aquariumbewoners omdat ze lekker actief zijn. De vuurgarnaal ziet er ook nog schitterend uit als kleurrijk onderdeel van je zoetwater aquarium.

Vuurgarnalen zijn gemakkelijk, maar gevoelig. Zorg dat ze niet onnodig overlijden! Daarom gebruik ik alleen de juiste garnalen voeding. Zo blijven mijn gevoelige garnalen helemaal gezond. Top.

Okee, en nu? Deze blog biedt informatie die je moet weten als je start met het houden van de Vuurgarnaal, ook wel Cherrygarnalen genoemd. Dit kun je hier lezen:

De Vuurgarnaal is prachtig rood als hij het naar zijn zin hebben 

Wat zijn de kweekeisen van Vuurgarnalen?

De voortplanting van de Vuurgarnaal is simpel, het zijn diertjes die zich dankbaar vermenigvuldigen. Hoe actiever Vuurgarnalen zijn, hoe meer ‘zin’ hij heeft om zicht voort te planten. De kweek is makkelijk te volgen. Hieronder vind je kort, stapsgewijs de kweekeisen:

  • Een vuurgarnaal is na 3 maanden geslachtsrijp. Je herkent de geslachtsrijpe vuurgarnaal in je aquarium, doordat ze haar rode kleur krijgt.
  • De voortplanting, ofwel de kweek, van de vuurgarnaal gedijt het best in een groep van minimaal 15 tot 20.
  • Een zwanger vrouwtje is makkelijk te herkennen: ze draagt haar eitjes onder haar lijf in een dun vlies. De kleur van de eitjes is geel/wit tot donkergroen. Hoe donkerder het eitje, hoe sneller het eitje gaat uitkomen.
  • De Vuurgarnaal draagt haar eitjes gemiddeld twee tot vier weken.
  • Een worp kan tot 50 jonge vuurgarnalen omvatten.
  • De kleintjes hebben allereerst zeer fijn voer nodig. Stofvoer kun je zelf maken. Wrijf het voer (bijv. korrels) van de volwassen garnaaltjes fijn tussen twee lepels en je hebt perfect stofvoer voor de baby garnaaltjes.
  • Ze groeien heel snel: na een week zijn zij al 2 x zo groot als ze waren!
  • Na 3 maanden krijgen de kleintjes hun rode kleur en zijn zij geslachtrijp.

Wil je weten hoe een Vuurgarnaal die eitjes draagt eruit ziet? Deze YouTube video brengt kort een zwangere Vuurgarnaal in beeld.

 

 

 

 

 

 

Help, mijn Vuurgarnaal plant zich niet voort!

Verloopt de voortplanting minder goed dan je had verwacht? Houd onderstaande checklist eens naast je aquarium. Misschien hoef je maar een kleine wijziging te doen om Vuurgarnalen te kweken.

  • Grote groep? Koop in ieder geval 15-20 Vuurgarnalen.
  • Andere vissen? Zorg ervoor dat er geen grote vissen (zoals Maanvissen) in je aquarium zitten. Deze eten de baby garnalen.
  • Fijne filter? Zorg voor een filter met fijn filtermateriaal. Anders worden de garnaaltjes in je filter gezogen.
  • Voldoende Schuilruimte? Voeg aquariumplanten, hout en andere decoratie toe. Met schuilplekken voelen ze zich meer op hun gemak.
  • Waterkwaliteit: Zorg dat je waterkwaliteit goed is, check hiervoor je waterwaarden zoals No2 (Nitriet) wat zeer schadelijk is voor al je vissen. (Wat zijn ook al weer waterwaarden?)
  • Temperatuur? Tussen de 22 en 26 graden. Net als in hun natuurlijke omgeving.

Een goede basis voor je Vuurgarnaal creëer je in de eerste plaats met de inrichting van je aquarium. Je zult zien dat de kweek gemakkelijker gaat als je voldoende kennis hebt over het gedrag en de behoeften van de Vuurgarnaal. Natuurlijk komt deze kennis in delen. Maar we helpen je alvast met de basis voor de juiste aquarium inrichting.

Heb je de juiste inrichting voor je Vuurgarnalen aquarium?

Vuurgarnalen zijn klein en hebben geen grootheidswaanzin: ze hebben dus aan een kleiner aquarium voldoende. Vanaf 12 liter is de vuurgarnaal tevreden met haar huisvesting, mits je er niet teveel andere aquariumvissen in doet. Ook aan de inrichting van je aquarium stelt de vuurgarnaal weinig eisen. Wel geeft ze de voorkeur aan een fijne bedekking op de aquariumbodem. Denk voor de bodembedekking aan zand, fijne kiezels of bassaltsplinters (of andere splinters van een steen).

Een welkome aanvulling op de inrichting zijn: mossen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Javamos. Dit watermos is – naast dat het er mooi groen uitziet – geschikt voor de vuurgarnaal om in te schuilen en etensrestjes van te plukken. De vuurgarnaal houdt ook van zuurstofrijke planten zoals Vallisneria.

 

De basis inrichting van het Vuurgarnalen aquarium weet je nu. Belangrijk is om ook een paar variabelen, zoals de temperatuur van het water, de filter en de belichting van je aquarium goed in de gaten te houden. Hieronder hebben we een paar ‘checkpunten’ voor je benoemd. Monitor deze zaken regelmatig, zodat je je Vuurgarnalen goed blijft verzorgen.
 
 
Tip! Een filter met fijn filtermateriaal die niet te sterk zuigt is heel belangrijk. Heb je een grovere filter? Bedek hem dan met een filtersok of panty, en voorkom dat je garnaaltjes erin worden gezogen.

Een checklijst voor het verzorgen en houden van Vuurgarnalen

Een vuurgarnaal is een makkelijk te houden aquariumbewoner. Dat betekent niet dat ze geen eisen heeft aan haar leefomgeving. Eisen zijn er wel degelijk. Hier een aantal ‘checkpunten’ die de verzorging van de vuurgarnaal optimaal houden:

  • Temperatuur van het aquarium is optimaal bij: 22-26 graden.
  • Water PH waarden (wat zijn ook alweer PH waarden?): 6,5 – 8.
  • Een goede belichting is zinvol! Enerzijds garandeert dit een flinke plantengroei, anderzijds worden de kleuren van de vuurgarnalen daardoor sterker.
  • De vuurgarnaal houdt van gezelschap! Als je haar met minder dan 10 soortgenoten houdt wordt ze schuw. Een groep van minimaal 10 vuurgarnalen zorgt ervoor dat ze actief en ondernemend blijven. Dit voorkomt schuwheid.
  • Af en toe je aquariumwater deels (25%) verversen loont. Tijdens een waterwisseling schommelt de temperatuur in het aquarium. Een wisselende watertemperatuur stimuleert verschaling van je Vuurgarnaal. Verschaling is erg belangrijk: de vuurgarnaal eet dit pantser zelf weer. De schaal van de vuurgarnaal zit vol met bouwstoffen die zij weer nodig heeft voor haar groei. Bovendien stimuleert waterwisseling de voortplanting. Genoeg redenen dus.

Inrichting: check! Verzorgingseisen: check! We gaan verder met iets wat niet onbelangrijk is: de voeding van de Vuurgarnaal. Je kunt er creatief mee zijn.

Hoe zorg je voor een gevarieerde voeding voor je Vuurgarnaal?

De vuurgarnaal is de vuilnisbak van je aquarium: het zijn zo goed als alleseters. Dit geldt overigens ook voor veel andere aquarium garnalen. Vuurgarnalen zijn qua voeding net mensen: een gebalanceerde, gevarieerde voeding werkt het beste. Als basis kun je het beste speciaalvoer voor garnalen kopen.

Juist de tussendoortjes zijn een welkome aanvulling. De vuurgarnaal heeft de voorkeur voor voeding die naar de bodem zakt. Tips voor tussendoortjes:

  • Sommige gedroogde bladeren (eikenblad, bladeren van fruitbomen of beukenblad)
  • Fijngestampte erwten
  • Gekookte bladeren van spinazie
  • Geblancheerde broccoli
  • Dode vuurgarnaal soortgenoten kun je gewoon laten liggen, ze worden door hun collega’s gewoon opgegeten. Kannibalisme! Maar het pantser van de dode diertjes bevat veel bouwstoffen.

 

 

 

Vuurgarnalen zijn trouwens ook fijne aquarium bewoners omdat ze kleine stukjes algen uit je aquarium plukken. De Vuurgarnaal helpt dus met het opruimen van je aquarium, maar het is geen algenverdelger.

Deze video op YouTube laat zien dat Vuurgarnalen zelfs hele komkommers eten! Ik raad overigens aan om het voedsel wat fijner te maken, zodat ze het wat gemakkelijker kunnen eten.

Wil je creatief zijn in de voeding van je Vuurgarnalen? dit is op een andere site van bladeren voedsel kan maken voor je Vuurgarnaal.

Help, mijn vuurgarnalen zijn ineens allemaal dood!

Helaas kan het voorkomen dat je Vuurgarnalen overlijden. En in een snel tempo ook. Je kunt dit voorkomen door zelf goed in de gaten te houden of de samenstelling van je aquariumwater nog in balans is.

Is er een No2 piek in je water, dan is dit zeer schadelijk voor je aquariumvissen. Garnalen gaan ook het eerste hieraan dood. Dit geldt niet alleen voor Vuurgarnalen Een andere reden is dat er giftige stoffen in je water zijn gekomen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van aquarium decoratie.

Ook gaat het vaak mis na de aanschaf van nieuwe garnalen of aquariumvissen. Deze dragen onbedoeld ziektes of bacteriën mee waar de garnalen niet tegen kunnen. Zorg er daarom voor dat je nieuwe aquariumvissen en aquariumplanten aanschaft bij een erkend bedrijf en de planten eerst goed afspoelt. Ook al is er geen hard bewijs voor, het komt wel eens voor dat iemand na de aanschaf van Cabomba zijn garnalen ziet overlijden. Let dus goed op.

Een ding is zeker: een zieke Vuurgarnaal wil je niet. Je kan het beste voorzorgsmaatregelen nemen om een frustrerende ervaring te voorkomen zoals dat de Vuurgarnalen ziek worden.

Hoe herken je een zieke Vuurgarnaal en wat doe je ertegen?

Zieke Vuurgarnalen (cherrygarnalen) zijn, hoe vervelend ook, vrijwel alleen door een vakman te diagnosticeren. Vaak wordt ziekte bij Vuurgarnalen veroorzaakt door een bacteriële infectie die niet goed zichtbaar is. Soms herken je ‘afwijkend’ gedrag bij de Vuurgarnalen, wat kan duiden op een ziekte. Helaas is het dan meestal al te laat. De behandeling van zieke Vuurgarnalen in de vorm van medicijnen is lastig, omdat de werking daarvan niet altijd aanslaat.

Geen leuk nieuws, dus om de vrolijke toon er in te houden: je kunt zelf genoeg doen om ziektes te voorkomen. We hebben het hiervoor al benoemd, maar we frissen nog even op: hoe voorkom je zieke Vuurgarnalen?

  • Fijn transport. Zorg voor een rustig transport van de winkel naar huis.
  • Watersamenstelling. Houd het water rond de 25 graden.
  • Schuilruimte. Zorg voor waterplanten zoals Javamos en voldoende schuilruimte.
  • Gevarieerde voeding. Voed de Vuurgarnalen regelmatig en gevarieerd, maar met mate.
  • Andere vissen. Let op de sociale vrede in je aquarium. Voorkom stress vanwege het toevoegen van grote vissen die Vuurgarnalen eten.
  • Groepjesvorming. Zorg ervoor dat je minimaal 15 tot 20 garnalen hebt. Het zijngroepsdieren.

Ik wil Vuurgarnalen kopen: waar let ik op?

Leuk om te zien: een groep vuurgarnalen!

Bij het kopen van de vuurgarnaal moet je goed opletten. Vuurgarnalen zijn, actieve beestjes. Zie je ze in het aquarium in de winkel ook actief bewegen en rondzwemmen? Dan weet je dat ze hoogstwaarschijnlijk gezond zijn. Wil je direct Vuurgarnalen kweken? Kies dan garnalen die al een mooie rode kleur hebben. Deze garnalen zijn volwassen en dus geslachtrijp.

Dus je gaat vuurgarnalen kopen en dan? Vuurgarnalen vinden het prettig als de overgang van de winkel naar het aquarium thuis zo geruisloos mogelijk gaat. Een fijn transport draagt bij aan het verminderen van stress bij de Vuurgarnaal waardoor hij minder snel ziek wordt. De volgende zaken versoepelen de overgang aanzienlijk.

  • Laat het dichte zakje met de Vuurgarnaal 30 minuten in je aquarium drijven, zodat het water zich langzaam aanpast aan de temperatuur van het aquarium water.
  • Open het zakje en transporteer de vuurgarnaal en het water uit het oorspronkelijke zakje naar een emmertje. Voeg dezelfde hoeveelheid water uit je aquarium toe.
  • Wacht 20 minuten. Breng dan de diertjes zonder het water uit de emmer over naar je aquarium.

Als je ervoor hebt gekozen om Vuurgarnalen te kopen, is het wel handig om even na te gaan of de Vuurgarnaal goed gaat met de andere vissen uit je aquarium.

Van welke aquariumplanten houdt de Vuurgarnaal?

De absolute nummer één aquariumplant van de Cherrygarnaal (synoniem voor Vuurgarnaal weet je nog?) is : Javamos. We vertelden hiervoor dat Javamos prettig is voor de Vuurgarnaal om in te schuilen. Er is nog een welkom voordeel: ronddwarrelend voedsel blijft in het Javamos hangen. De Vuurgarnalen kunnen zo gemakkelijk bij het voedsel komen.

Javamos, aangevuld met zuurstofrijke aquariumplanten zoals valansneria zorgen ook voor een goede balans in je aquarium. De aquariumplant cabomba kun je beter niet aan het aquarium toevoegen, omdat er geruchten zijn dat er gif in de stengel van deze plant zit die kan vrijkomen in het water. Of het echt zo is, ik heb dat nooit zelf kunnen constateren. Maar goed, safety first!

Met welke andere vissen gaan Vuurgarnalen samen?

Zwangere vuurgarnaal met groene eitjes!

Zorg ervoor dat je van te voren weet dat andere aquariumvissen geen interesse hebben in je nieuwe Vuurgarnaal als diner. Als je gaat kweken moet je hier nog strenger op zijn. Je kunt dan het beste kiezen voor kleine aquariumvisjes. Aquariumvissen die goed samengaan met zowel een volwassen als een kleine Vuurgarnaal zijn de: Platy,molly,plattyen Pareldanio.

Vissen die je beter niet bij de Vuurgarnaal in een aquarium kan zetten omdat ze op andere aquariumbewoners jagen zijn maanvissen en veel ciclieden goudvissen (zoals Sluiterstaarten) en discusvissen zijn ook geen goed gezelschap voor Vuurgarnalen, omdat deze aquariumvissen deze kleine garnaal (of hun baby garnalen) als voeding zien.

De sociale vrede die voorkomt uit de juiste vis samenstelling van je aquarium resulteert ook in minder stress bij je aquariumdiertjes. Ook bij Vuurgarnalen wordt het afweersysteem verminderd als ze stress ervaren. Deze stress kan ziektes veroorzaken.

Tot slot: de basis

Je weet nu zo goed als alles over de Vuurgarnaal, als laatste opfrisser nog even de praktische- basisinformatie opgesomd:

  • Latijnse naam: Neocaridina Davidi (var. Red)
  • Bijnaam: Cherrygarnaal
  • Soort/familie: Dwerggarnaal
  • Grootte: max 5 cm (vrouwtjes Vuurgarnalen zijn groter dan mannetjes)
  • Watertemperatuur: 22-26 graden
  • PH waarde: 6,5-8

Japonicagarnalen in het aquarium

De populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en het is weer eens wat anders dan een gewone vis. Daarnaast heb je geen groot aquarium nodig als je garnalen wilt gaan houden.Japonica garnalen zijn makkelijk te houden.

De Japonicagarnaal

De Japonicagarnaal heeft de Latijnse naam Caridina Multidentata. Een andere Latijnse naam die gebezigd wordt is Caridina Japonica, deze is echter niet juist maar komt nog wel vaak voor. De herkomst van deze garnaal is Zuid-China, ze komen daar voor in zoetwatermeren bij de kust. Het water is daar dan ook brak. Net als andere garnalen wordt de Japonicagarnaal niet oud, anderhalf jaar is wel het maximum. De garnalen worden zo'n vijf centimeter groot. Houdt Japonicagarnalen met minimaal tien exemplaren, hoe meer je er houdt, hoe beter. Het maximum aantal garnalen in een Aqua40 (24 liter inhoud) is honderd exemplaren. Wees dus niet bang voor overbevolking. Mocht je veel last hebben van algen in je aquarium, dan is deze garnaal een geschikte keus, het is namelijk een prima algeneter.

Houdt er wel rekening mee dat garnalen niet altijd goed te combineren zijn met vissen, zeker de grotere vissen (zoals veel cichlides) zijn niet geschikt, maar ook bijvoorbeeld sumatranen zijn niet geschikt. Het is daarom het beste om een speciaalaquarium in te richten voor de garnalen. Houdt ook nooit meerdere garnalensoorten bij elkaar in 1 bak, omdat ze zullen kruisen. Zeer zwakke garnaaltjes zijn het gevolg.

Verzorging

Waterwaardes

  • Temperatuur: 15 tot 32 graden.
  • PH: 6 tot 8,5

 

Inrichting en Beplanting

Japonicagarnalen stellen geen hoge eisen aan de inrichting van het aquarium. Zorg voor een minimale inhoud van dertig liter. De garnalen hebben geen speciale voorkeur wat planten betreft, maar het houden van mos is absoluut noodzakelijk, zeker als je in het aquarium ook andere vissen houdt. Javamos is hiervoor het meest geschikt, maar mosbollen voldoen ook. Gebruik daarnaast wat zuurstofplanten en enkele drijfplantjes om het licht wat te demmen.

Voeding

Japonicagarnalen zijn makkelijk eters. Enkele voorbeelden van voedsel dat geschikt is: algen, algtabletten, voedertabletten, snelzinkend vlokvoer, voedergranulaat, gekookte groentes, gedroogde eikenbladeren en gedroogde beukenbladeren. Er is overigens ook speciaal voeder voor garnalen in de handel, die voedingsstoffen bevat om het vervelproces goed te laten verlopen.

Voortplanting

Na drie of vier maanden zijn Japonicagarnalen geslachtsrijp en volwassen. Het vrouwtje draagt tot wel duizend eitjes.
De draagtijd is vier weken. Houdt er wel rekening mee dat het kweken van Japonicagarnalen in het aquarium zeer lastig is. Deze garnalen hebben namelijk brakwater (dus half zoet, half zout) nodig om zich voort te kunnen planten. De vrouwtjesgarnalen zullen wel bevrucht worden, maar de jonge garnalen kunnen zich niet ontwikkelen in zoetwater. Wil je serieus gaan kweken, dan zul je dus moeten zorgen voor brakwater, dit kun je bereiken door zeezout toe te voegen aan het aquariumwater. De jonge garnaaltjes ontwikkelen zich langzaam, eerst zijn het kleine larfjes. Pas na anderhalve maand beginnen ze op garnalen te lijken. Let opBrakwater is voor de meeste vissen niet geschikt, houdt je Japonica's met andere vissen, dan kun je het kweken in de meeste gevallen dus wel vergeten.

Mocht je graag jonkies willen en heb je nog maar weinig ervaring met kweken, dan kun je beter een andere garnalensoort kiezen

Maak jouw eigen website met JouwWeb